CodeKit – Grymt program för utvecklare

Fick ett tips om CodeKit från Hampus för några veckor sedan. Installerade och körde igång direkt, och efter att ha använt programmet under de 10 dagar som man får gratis tänkte jag nu ge någon form av återkoppling på hur jag tycker programmet var.

CodeKit är, som de själva beskriver sig, ett hjälpmedel för att skapa webbplatser snabbare och bättre och finns (lite oväntat) bara för Mac. Om du ska jobba med t.ex. WordPress lokalt är det verkligen guld värt. Efter dina 10 dagars ”trail” så kostar det 32$ för en licens. Jag har ännu inte köpt programmet, men med tanke på hur bra jag tycker det funkar så kommer jag nog göra det snarast.

När du sätter igång Codekit så väljer du mappen du vill jobba med. Du kan antingen välja mapp eller bara dra in och släppa mappen i programmet. Låt oss säga att du utvecklar ett WordPresstema lokalt. Då börjar du med att välja din tema-mapp i Codekit. När du valt mappen så kommer programmet ge dig olika förslag på vad den kan göra med de olika filerna i din mapp. Behöver du komprimera och minimera filer så är det busenkelt, bara välj vilka filer så fixar programmet det på några millisekunder. Det jag främst får användning för är omvandlingen av SCSS till CSS. Det går blixtsnabbt och fungerar även med ”External Server” som det står mer om nedan.

screen-1

CodeKits abolsut bästa funktion aktiverar du genom att gå in på inställningar och välja ”External Server Adress”. Fyll i din lokala adress, t.ex. http://localhost:8888/dev om du utvecklar med MAMP. Efter det så är det bara att besöka CodeKits egna server (se bild nr 2). När du väl gjort detta så kommer din webbplats att uppdateras live, d.v.s. du behöver inte uppdatera fönstret manuellt när du utvecklar, utan det sköts automatiskt. Utöver detta så kan du när som helst besökta sidan i både mobil och platta med samma adress. Det enda som krävs är att enheten är kopplad till samma Wi-Fi som datorn.

screen-2

screen-3

Sammanfattningsvis är det helt enkelt ett magiskt program som jag är glad att jag fått upp ögonen för. Det är guld att slippa konsolen! Jag anser att de 32$ som du får spendera är väl investerade pengar. Läs mer om programmet och ta del av 10 dagars ”free trail” här: https://incident57.com/codekit/index.html

Knapp