Review: Nya Adobe Experience Design CC

För ett par veckor sedan drog jag ner Adobes nya program, Experience Design CC! Jag tänkte därför göra någon form av ”review” av programmet som ett första inlägg här på ”bloggen” eller vad jag ska kalla det.

Nåväl! Nya Experience Design, eller Xd som det något komiskt förkortas, är helt enkelt Adobes svar på Sketch. Jag har inte själv använt Sketch särskilt mycket så jag ska inte uttala mig så mycket om det programmet, men Xd har jag lite bättre koll på.

Experience Design är ett program för wireframes, där du på ett enkelt sätt kan sätta ihop och visa upp dina skisser. Standardmåtten till olika enheter finns inbyggt i programmet och även färdiga former och knappar finns att hämta. Den största fördelen jag hittar med programmet är att det lätt går att koppla ihop och visa upp färdiga prototyper. Det är bara att koppla ihop dina olika views med varandra och exportera. Ett väldigt bra sätt att text skicka iväg till utvecklare eller till kunder, där de kan navigera runt och ”testa” hur det fungerar.
Ett annan litet guldkorn jag hittade var möjligheten att skapa ”Repeat grids”. Låt oss säga att vi ska skapa wireframes för en blogg och vill visa upp 3-4 olika inlägg. Istället för att sitta och kopiera och lägga inläggen i ordning, så kan du med ”Repeat grids” återskapa inlägget hur många gånger du vill! Du kan även ställa in padding/margins mellan inläggen och ändra namn på de olika inläggen utan att text/färg ändras på samtliga. En grym feature!

Utöver detta så finns det vissa svagheter. Programet är otroligt avskalat i jämförelse med många av Adobes andra program, och stundtals erbjuds det lite väl få valmöjligheter. Den största svagheten ligger i att det klassiska lagersystemet inte finns i Xd. Du behöver alltså flytta upp o ner på objekt genom ”Arrange”, vilket blir otroligt drygt om du har många olika objekt.

Har ni inte testat programmet och sitter inne på Adobes Creative Cloud så rekommenderar jag er att testa det!

Knapp